Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulinarne Hrabiny Rozalii Pociej

Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie

zapraszają na spotkanie

z prof. Jarosławem Dumanowskim
autorem książki

Zbiór dla kuchmistrza
tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Plakat anonsujący wydarzenie. Treść na plakacie zgodna z tekstem anonsu.

28 września 2024 r. (sobota), godz. 11.00
Galeria Na Parterze
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie
ul. Przechodnia 13

 

Zdjęcie mężczyzny siedzącego przy archiwalnych księgach

 

Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma Histoire, économie & société redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego Kwartalnika Historii Kultury Materialnej. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę Kuchnia staropolska na Facebooku: www.facebook.com/kuchniastaropolska

 

Zdjęcie prof. Jarosława Dumanowskiego autorstwa Tomasza Rostworskiego.

Wizualizacja graficzna wydarzenia: Monika Urbańska-Nazaruk