Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulinarne Hrabiny Rozalii Pociej
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie
zapraszają na spotkanie
z prof. Jarosławem Dumanowskim
autorem książki
Zbiór dla kuchmistrza
tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
28 września 2024 r. (sobota), godz. 11.00
Galeria Na Parterze
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie
ul. Przechodnia 13
Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma Histoire, économie & société redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego Kwartalnika Historii Kultury Materialnej. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę Kuchnia staropolska na Facebooku: www.facebook.com/kuchniastaropolska
Zdjęcie prof. Jarosława Dumanowskiego autorstwa Tomasza Rostworskiego.
Wizualizacja graficzna wydarzenia: Monika Urbańska-Nazaruk