W sobotę, 28 września, w naszej bibliotece odbyło się spotkanie autorskie z profesorem Jarosławem Dumanowskim, redaktorem książki ”Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Powyższy zbiór stanowi kolekcję różnych receptur i porad spisanych dla hrabiny Rozalii z Zahorowskich Pociejowej właścicielki swego czasu między innymi Włodawy i Różanki.
Jarosław Dumanowski, jako historyk kuchni i jedzenia, opowiedział zebranym jak wyglądała kuchnia z tamtego okresu, jakie produkty wykorzystywano do przyrządzania potraw królujących na magnackich stołach. Autor przybliżył znaczenie chrześcijańskiego postu, który był nierozerwalnie związany z rokiem liturgicznym co powodowało, że dni postnych i tym samym potraw postnych w ciągu roku było zdecydowanie więcej niż dzisiaj.
Pan profesor opowiedział o rekonstrukcjach staropolskich przepisów kulinarnych prowadzonych w Villii Intrata. Królewska kuchnia Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie prowadzi warsztaty kulinarne dla osób dorosłych i szkół, podczas których jest okazja przygotować i skosztować staropolskich potraw.
Osoby chcące się dowiedzieć więcej o kuchni staropolskiej zapraszamy do obejrzenia 26 odcinkowego serialu "Historia kuchni polskiej", którego scenariusz powstał w oparciu prace naukowe naszego gościa i osobę prowadzącą w serialu narrację. Produkcja przybliża historię kuchni polskiej od czasu Chrztu Polski do współczesności.
Pan profesor podarował do zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej we Włodawie IX tom z serii Monumenta Poloniae Culinaria „Przepisy Paula Tremo”. Serdecznie dziękujemy.
Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulinarne Hrabiny Rozalii Pociej i Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie. Natomiast Patronatu Medialnego udzielili: Super Tydzień i Radio Bon Ton oraz Kwartalnik WSCHÓD.
Monika Urbańska-Nazaruk